‘Acceptatie is mijn helende kracht’

Toen ik deze woorden voor het eerst tegenkwam, was dit voor mij ‘zo’n zin’. Een zin met loze woorden, maar de afgelopen jaren hebben deze woorden betekenis gekregen.

Mede door het boek ‘De helende kracht van acceptatie’ van Annemarie Postma. Met als tagline ‘vinden door te stoppen met zoeken’. Want ik was zoekende. Zoekende naar wat? Dat wist ik niet. Ik had constant een gevoel van onrust in me. Ik wilde ergens naartoe werken, ik wilde ergens heen, maar wist niet waar en daardoor pakte ik van alles aan, want zou dat het dan misschien zijn? Was dat dan mijn pad? Zou ik ‘het’ daar vinden?

Door zo gejaagd te zoeken, vergat ik te luisteren. Ik had geen rust om te luisteren, want ik wilde door, verder. Maar juist rust was wat ik nodig had. En acceptatie.

Zoveel energie ging verloren aan tegen vechten wat is

Want vechten tegen alles wat er (niet) is. Gedachten hebben en oordelen over wat moet zijn. Dat creëert onrust. Dus hoe creëer jij jouw fijnste leven? Eén van de stappen hierin is leven in acceptatie. In acceptatie van wat is, wat was, van wie je nu bent, acceptatie van het lichaam dat je nu hebt. En tuurlijk mag je doelen stellen, dromen nastreven, als je dit maar doet in harmonie met jezelf.

Hoe kun je leven in harmonie met jezelf?

En misschien vraag je jezelf af hoe je in harmonie kunt leven met jezelf? Door te luisteren naar je hart, door te luisteren naar de signalen van je lichaam. Door te accepteren dat niet alles maakbaar is. Door jezelf volledig te accepteren; van buiten en van binnen, de dingen waar je blij mee bent, waar je moeite mee hebt, waar jij je voor schaamt. Al die dingen maken jou jij! En als je jezelf accepteert, dan zit je beter in je vel. En wat blijkt dan:

‘Acceptatie is jouw helende kracht!’

Is deze weg makkelijk? Nee, absoluut niet. Ik zet het nu even in een aantal woorden weg, maar de weg naar acceptatie, is een lange weg. We hebben allemaal onze patronen, gedragingen, gedachten, we zijn geconditioneerd door onze omgeving en dit brengt ons elke keer in conflict met de nieuwe mindset ‘leven in acceptatie’. De kans is groot dat deze conditionering en deze patronen eerst (h)erkent moeten worden, voordat deze mindset jou echt eigen wordt. En dan nog word je uitgedaagd om terug te vallen in wat je altijd hebt gedaan. En dan is de kunst om de keus te maken. De keus te maken over hoe jij wil leven. Hoe jij wil omgaan met alles wat er op je pad komt.

Wil je deze mindset ontwikkelen en kun je daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan ontmoet ik je graag! 

 inschrijfformulier

Schrijf je in voor news& more &

ontvang gratis 8 tips om je energie hoog te houden